En praksisuke litt utenom det vanlige

Helen Ovidia har satt sjøbein og hatt arbeidspraksis på Hurtigrutebåten MS Nordlys!

Helen Ovidia Lislelid Grønslett er elev på VG 2 elektro.  Hun er akkurat ferdig med en spennende og litt spesiell praksisperiode. Helen har nemlig vært i praksis på Hurtigruten MS Nordlys.  I går fikk klassen høre hvordan det er å jobbe på en båt.

Reiseruten starter i Bergen og på vei opp til Kirkenes er båten innom 34 havner langs den lange kysten vår.  Det er 15 forskjellige Hurtigrutebåter som er i daglig drift med frakt av passasjerer og gods.  Båtene er en viktig del av dagliglivet langs norskekysten og det er også en viktig del av reiselivsnæringen i Norge.  Når Helen mønstret på ble kanskje tankene på båten fylt opp for turen og en slik full tank for 11 dagers tur koster faktisk 1,2 millioner kroner. Så da forstår vi at her er det ikke snakk om noen liten båt.

Helen jobbet hver dag sammen med elektrikerlærlingen om bord. Veldig mye av arbeidet som utføres er rutine og utføres til samme tid hver eneste dag. Det er viktige oppgaver som gjør at sikkerheten om bord er bra.  Helen var om bord i 11 dager og hun lærte litt om veldig mye forskjellig. Noe var spennende og interessant   mens andre ting var mer kjedelig og ganske så ekkelt også faktisk.  Slik som å vaske under matheisen.  Men mest av alt var det varierte oppgaver og mye å lære. Oljetrykkmåling, heis vedlikehold, røykdetektorer, lyssjekk, fikse kaffemaskin og masse mer.

Å jobbe på en båt innebærer lange arbeidsdager og turnus som gjør at man er lenge borte fra familie og venner. Selv om dagene har mye rutine kan det også bli mye venting og dødtid.  Helen forteller også at mye av arbeidet foregår i tette rom, slik som i motorrommet, og at det er viktig å komme seg opp på dekk for litt luft iblandt.  Man jobber tett og det er et godt miljø. Man bor på jobben men det er også en ganske greit betalt jobb.

Helen ser fordeler og bakdeler ved å jobbe på båt. Og hun er nok ikke helt sikker på om det er på en båt hun skal jobbe heller. Men hun trives veldig godt på havet og synes at 11 dager arbeidspraksis på MS Nordlys var veldig fint.  Kanskje drar hun som turist neste gang.


Publisert 9. april 2019, oppdatert 30. juni 2020.